În luna mai 2023, orașul Frisco, Texas, a devenit centrul atenției pentru entuziaștii spațiului cosmic, profesioniști și tineri fascinați de misterele universului. Pe această scenă impresionantă, România s-a remarcat grație eforturilor excepționale ale echipei Zgiptor, distingându-se cu al doilea premiu la renumitul concurs NASA Space Settlement.

Portretizând excelența și spiritul inovativ românesc, echipa Zgiptor, alcătuită din 8 tineri cu un apetit imens pentru explorarea spațială – George-Răzvan Chirilă, Vladimir-George Necula, Bușcu Filip, Alesia-Nicole Untesu, Palada Andra, Maria-Alexandra Timbuș, Alexandru-Andrei Untesu și Cătălin-Alexandru Tonia – a captivat juriul cu propunerea lor avantgardistă a unei stații spațiale. Proiectul lor, fundamentat pe cercetări riguroase și inovații remarcabile, a fost lăudat pentru complexitatea tehnică și pentru viziunea sa progresistă asupra destinului umanității în cosmos.

Asociatia Vreau sa Invat - Proiectul Zgriptor Frisco, Texas, 2023

Prezența echipei Zgiptor la International Space Development Conference 2023 a fost materializată datorită susținerii generoase furnizata de sponsorii nostri Restart Energy One SA,  Electromontaj SA, SNTGN Transgaz SA,  Euro Games Technology Romania,  Primăria Sectorului 3 Navrom SA,  Arctic Stream SA,  Solera X  si intermediată de Asociația Vreau să învăț. Conștientizând magnitudinea și importanța proiectului tinerilor, Asociația a colectat resurse și a oferit suport logistic și financiar pentru a asigura prezența echipei la evenimentul din Texas.

Succesul echipei Zgiptor la Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială 2023 evidențiază pasiunea, angajamentul și spiritul avant-garde al tineretului nostru. Cu ajutorul și încurajarea comunității, sponsorilor și organizațiilor precum Asociația Vreau să învăț, România poate revendica cu mândrie un loc pe scena mondială în domenii inovative, precum cercetarea spațială.